8 Ağustos 2008 Cuma

Dağıtım Kanalı Dergisi Ağustos 2008









































Küçük Ev Aletleri Sektörü’nün, 2008 analizini yapar mısınız?

Gfk gibi araştırma şirketleriin Pazar büyüklüğü üzerine verilerini birçok röportajlarda raslıyoruz. Bu bağlamda veri vermekten çok veriyi doğru yorumlamak ön plana çıkıyor. Bildiğiniz gibi Tüketicilerin para harcama kararı, enflasyon, işsizlik, ekonomik ve siyasal güven endeksleri, dövizin dengesine bağımlıdır. Yılın ilk çeyreğinde dövizde yaşanan dalgalanmalar ve azalan güven endeksleri pazarı iyi etkilemedi. Zincir yapıları ve bayi noktalarında Fakir Hasugerate, Dağılım/Penetrasyon oranları, Satış yapan nokta sayısı ve Mağaza başına satış adeti açısından iyi bir trend yakaladı. Bu trendi oluşturan denklem doğru satış noktasına doğru kişi ile, doğru fiyat ve doğru ürün ile ulaşmaktı.

Uzun yıllar piyasada bulunabilen bir firmanın başarısının sırrı nedir?

Bu soruya, klasik olarak, insan, sermaye, öngörü gibi cevaplar verilebilir ama asıl farklılık “iş modelinde” yatıyor. Bir ürünü fiyatlandırırken, Türkiyede mühendis orjinli birçok üreticinin fakuslandığı konu “üretim maliyeti”. Fakir Hausgerate Türkiye olarak, biz ürünün, pozisyonlaması ve optimum piyasa fiyatı üzerine fokuslanıyoruz. Ürünü doğru dağıttığıızda iş modeli cevap veriyor.

Çok satmak mı, çok kar elde etmek mi önemlidir?

Ürünün segmentine ve hedeflenen pazarın gelişmekte olup olmadığına göre değişir. Öncelikle ürünü bayiye satıyorsunuz. Bayilerinizin gözünde bir bütünlük oluşturmalısınız. Marka bu bütünlüğün arkasında saklı. Bu bağlamda ürün ikame bir ürün ise, segmenti tamamlıyorsa kara’da çok satmayada bakmazsınız.

2009 yılına dair öngördüğünüz gelişmeler neler?

Enerji maliyetinin ve ekolojik dengenin alarm verdiği bir dönemde, Fakir Hausgerate olarak, daha çevreci ürünlere girdik. Gelecek beş yılın trendleri Çevre (Ecology) üzerine. Bu ürünler Yüksek enerji verimliliğini, daha az enerji tüketerek sağlıyor. İlk ürünümüz olan Fakir A 160 Eko Power’ın 15 Temmuz’da Türkiye lansmanı, yapıldı.

2009 yılında gerçekleştireceğiniz yenilikler için bilgi verir misiniz?

Fakir Hausgerate Türkiye olarak, pazara yeni ürünler sunmak için ürün geliştirme konusunda tüketici beklentileri doğrultusunda sürekli araştırmalar yapıyoruz. Almanya merkezimiz, Türkiye’deki verileri doğru analiz ediyor ve doğru ürünü üretiyor. Bu yıl ürün gamımıza kattığımız kompurasörlü elektrik süpürgeleri ile enerji tüketiminde daha fazla tasarruf sağlanıyor. Fakir daha az enerji tüketerek daha fazla güç üreten ürünlere yönelmekle, enerji sorununa duyarsız kalmadığını gösteriyor. A 160 bu bağlamda bir dönüm noktası. Ürün, 1600 Watt enerji tüketerek, 2300 Watt Elektrik Süpürgesinin sağladığı emiş gücünü üretiyor.

Ürün bazında yapılan yenilikler bu sektörün normal trendi. Sektör durağanlığı kabul etmiyor. Küçük Ev Aletleri sektröünde iseniz, her katalog sezonunda ürün yelpazemizi belirli bir oranda yeni ürün ile zenginleştirmelisiniz. Bu sektörünün rekabetin olmazsa olmaz kuralı.

Girişimciler için 8 Adımda İş Planı

Girişimciler için 8 Adımda İş Planı